Draga femeie

Tu mirosi mai des a clor decit a parfum. Ai parul in 3 nuante, pe orizontala, pentru ca ti-l vopsesti acasa, singura, si pe unde ajungi pe unde nu, merge si asa, ca doar nu te pornesti pe nici un podium. In oglinda te uiti nu ca sa iti indrepti machiajul, ci sa te asiguri ca nu sperii pe nimeni daca iesi in strada. Ocolesti zimbind hainele de sarbatoare pe care ti le-ai cumparat acum 5 ani si iti zici ca inca nu le-au venit timpul, da barbatul lasa sa te vada si in halat, ca nu-i prima data. Iti mai aduci un pui de floare din mahala si iti faci planuri mari cum o sa infloreasca floarea asta mai frumos ca cea de anul trecut, pe care au mincat-o paduchii cit tu ai terminat prasitul. Ai fata arsa de soare si miinile crapate de munca si frig. Ai spatele girbovit de la tirit copii, de la dus genti cu mincare, in deal la “trasa“, pentru studenti si muncitori de la zarabotca.

Te-ai ales cu gastrita de la dietele, care poate poate te-or scapa de cele 5, 10 kilograme in plus, care iti strica frumusetea. Ti-ai facut obisnuinta din strecuratul leilor, fara de stirea sotului, vreunui copil, sa isi cumpere un ceai cind i-a fi prea frig sau o placinta cind i-a fi foame, cu toate ca tu nu ti-ai cumparat niciodata un covrig pe drumurile lungi, ca tu te-ai putut trece si fara. Tu le-ai fost mereu frizer, bucatar, servitoare, profesor, psiholog, doctor si mai ales dusman, cind le-ai amintit regulile familiei de oameni acatarea si, parca nu-ti vine bine ca acum ai mai putina treaba acasa. Ai innalbit de grija si de dor si ai asteptat cu rabdare sa vina timpul cela cind “o sa te inteleaga”.

Ah, cita dreptate ai avut. Ah, cit de dureroasa vad acum scena cu fata care imi spunea “oleaca de tonalca si sa vezi cum mama crede ca is serios bolnava”.

Tu esti atit de frumoasa…, chiar daca iti faci frezura ca din topor la frizerul satului, chiar daca desenele de pe hainele tale s-au decolorat de la atita spalare, chiar daca vorbesti cu lucrurile pe care ti le-au daruit copiii si le saruti pozele ca pe niste icoane, chiar daca iti tratezi bolile dupa metodele Malișevei si comentezi filme incit e imposibil sa le privim impreuna…, tu esti frumoasa pentru ca ESTI.

Tu esti frumoasa pentru ca dupa orele de serviciu, ai reusit sa cresti trei copii fara pampersi si mincare la borcanase, fara masina de spalat si plita de gaz. Esti frumoasa pentru ca ai ridicat casa si i-ai netezit peretii cu minutele tale tinere… Pentru ca ai lucrat hectare si ai avut grija de o gospodarie mare, toate pentru ca sa aiba copiii mai mult decit ai avut tu.

Tu esti atit de frumoasa cind stingherit primesti un buchetel de flori, de parca nu l-ai merita. Cind intinzi, de unde ai de unde n-ai, mese bogate si ii primesti pe toti zimbind trist, pentru ca nu-s chiar toti la masa. Cind le vorbesti nepotilor in limba lor, desi nu cunosti mai mult de 10 cuvinte din ea. Cind te prefaci ca nu te-a atins vocea ridicata a copilului care “stie mai bine”. Cind povestesti despre citi pui ti-a scos azi incubatorul. Cind promiti ca n-o sa mai faci reparatii. Cind ne intrebi daca am cumparat bilete acasa…

Tu ramii frumoasa, pentru ca si in somn iti invelesti copiii, chiar daca copiii tai au demult copii.

Alte articole

comments

One thought on “Draga femeie

  1. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I have really enjoyed surfing around your blog posts. In any case I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *